Апел за засилване на мерките за безопасни условия на труд в Строителството

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ апелира за засилване на мерките за безопасни условия на труд след последният тежък инцидент със строителни работници, който стана преди часове на АМ „Струма“.

Припомняме, че днес към 10.00 часа стана злополука на строежа на предпоследния участък на магистрала „Струма”. Трима работници бяха затрупани в тунела „Железница”. За щастие, те са извадени и откарани в болници в Благоевград и в София. По информация от лечебните заведения работниците са с политравми и няма опасност за живота им.

ФНСС се надява подобни страшни инциденти да не се случват занапред. Приканваме работодателите да вземат мерки за засилване контрола по изпълнение на изискванията за безопасни условия на труд, допълнително обучение и квалификация на работниците по отношение на оценка на риска на работното им място.

През първото тримесечие на тази година в сектора на строителството има 27 трудови злополуки, показват данните на НОИ. Тъжната статистика за 2019 г. пък сочи, че най-висок брой смъртни случаи у нас са отчетени именно в сектор „Строителство” – 18 бр. През 2018 г. те са 14 бр. Инцидентите през миналата година са 198 бр.

За съжаление, зачестяването на смъртните случаи и трудовите злополуки на работното място през последните месеци показват неспазване на изискванията за безопасност и здраве при работа. Това е поредната злополука, при която хора на наемния труд пострадват. Пострадалите не са синдикални членове и във фирмите изпълнители няма изградени синдикални структури.

В началото на 21 век условията на труд в България продължават да застрашават живота и здравето на работниците и служителите и често да не отговарят категорично дори на минималните изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Държавата и нейните институции, са длъжни да засилват мерките за превенция, да налагат строг контрол, да гарантират здравия финансови, правов и социален ред в тази страна!

Ние като, институция защитаваща правата на строителните работници, настояваме за извършването на задължителни ежедневни инструктажи, особено на строителни площадки, което е изключително важно за предпазване на работниците от трудови злополуки.

Според Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ значителна част от нарушенията при спазване на закона за безопасни условия на труд са свързани именно с непровеждане на инструктажите.

ГИТ констатира, че тежките инциденти, някой от тях свързани и с отнема на човешки животи, показват, че в сектор „Строителство“ спазването на изискванията за безопасност често не отговаря на наредбите и изискванията на закона.

Статистиката също така изобщо не обхваща хората, които работят „на черно“ – без трудови договори и регламентирани условия на труд. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място. Това е една от многото причини, поради която ние като синдикати от години настояваме за мерки свързани с ограничаване на сивата икономика.

Коментари са забранени.