КНСБ настоява за мерки: У нас около 2000 души годишно умират от рак, причинен на работното място

В България около 2000 души годишно умират от рак, причинен на работното място. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който участва в събитие на тема „Пътна карта на канцерогените“, провело се в сградата на конфедерацията.

По думите му раковите заболявания, които се получават на работното място, не се следят в България и в страната ни няма надеждна статистика. У нас само две такива болести са признати за професионално заболяване, обясни той и допълни, че в ЕС ракът е сред основните болести, които водят до смъртност, а ежегодно между 4 и 7 млрд. евро се харчат за работници, заболели и починали от рак.

Димитров посочи още, че в ЕС годишно около 120 хиляди души умират от рак, причинен на работното място, както и че в страната ни ежегодно около 35 хиляди души умират от раково заболяване. “Нямаме мерки, предприети от институциите и затова искаме да започнем кампания, включваща профилактични мерки, да има стимули за фирмите за прилагане на механизми за превенция и за намаляване на експозицията на работниците на канцерогени”, каза Пламен Димитров. Над 50 са канцерогените, за които е установено, че са най-опасни, посочи още той.

Действията за борба с рака на работното място са ключови компоненти на европейския план за борба с рака. Що се отнася до ЕС – яснотата я има, там 52% от всички причини за смъртни случаи, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания. Това категорично е първо място. Тази статистика няма как да подминава България, само че ние не можем да кажем конкретни числа като липсва статистика, стана ясно още от думите на президента на конфедерацията. „На второ място идват сърдечно-съдовите заболявания – 24 на сто. Факт е, че близо 120 000 души умират всяка година от раково заболяване, свързано с работата в ЕС. Това няма как да не ни притеснява и да не търсим конкретни действия и решения. Има и инструменти за целта, в това число и нова директива, има на какво да се стъпи“, допълни той.

Пред присъстващите по време на форума Димитров допълни още: „При нас медицинското наблюдение на работниците, изложени на въздействие на опасни вещества, не винаги е редовно и систематично. Между 5 и 8% от всички ракови заболявания се дължат на рак на работното място – данни, изведени на европейско ниво. Има изключително тревожни данни, които ни карат да отворим темата много остро с настойчивост за конкретни действия. Искаме институциите да започнат заедно с нас, както и с работодателите, възможно по-бързо работа по национален план за борба с рака на работното място, като се включат четирите области, които са нужни – профилактика, ранно откриване, диагностика и лечение и качество на живот за болните от рак пациенти. Когато става дума за живота на работниците, трябва всички да сме достатъчно отговорни и сериозни“.

Участие в събитието взеха още вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов, зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева, представители на МТСП, ИА „Главна инспекция по труда“, НОИ, Фонд „Условия на труд“, Националния център по обществено здраве и анализи и др.

“Много видове заболявания, включително онкологични, сърдечно-съдови и кожни, както и респиратони разстройства, мускулно-скелетни смущения и проблеми с психичното здраве могат да бъдат причинени или влошени като следствие на условията на труд. Въпреки че основните причини за тези заболявания могат да бъдат комплекси, някои експозиции на работното място допринасят за развитието или прогресирането на даденото заболяване. Счита се, че ракът е една от основните причини за свързаните с работата смъртни случаи в ЕС“, посочи зам.-министърът и допълни, че е нужно да се повиши осведомеността на работодателите и работниците относно рисковете от експозицията на канцерогенни вещества. Постигането на здравословна и безопасна работна среда е възможно, стана ясно от думите ѝ.

Очаква се през 2035 г. смъртните случаи в ЕС от професионални ракови заболявания да бъдат 182 500. Това стана ясно от думите на доц. Катя Вангелова от Националния център по обществено здраве и анализи, която също се включи във форума. Тя обясни, че данните са на Международната организация на труда и Европейската комисия и според тях ЕС води по смъртност от професионални ракови заболявания в света, каза още тя. Епидемиологични изследвания показват, че професионалните рискови фактори са причина за 5,3% – 8,4% от всички нови случаи на злокачествени заболявания, допълни доц. Вангелова. Годишно в Европа се произвеждат над 30 млн.тона канцерогени и мутагени и токсични за репродукцията вещества, допълни тя, цитирайки данни на Евростат. На професионални канцерогени са изложени един на пет работници в ЕС, посочва проучване, направено през 2000 г., добави тя и уточни, че със сигурност има работници, изложени на неизвестни канцерогени.

Коментари са забранени.