КСБ и ФНСС обсъдиха подписването на меморандум за сътрудничество

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Валентин Николов проведе работна среща с ръководството на Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС) към КНСБ. Събитието се състоя в сградата на КСБ и на него присъстваха инж. Цветелина Иванова, председател на ФНСС, Цветелина Бикарска, зам.-председател на Федерацията, Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ, и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“.

Двете структури набелязаха сферите за възможно партньорство в контекста на европейската Зелена сделка и плана за възстановяване Next Generation EU.

Двете организации обсъдиха възможността за подписване на меморандум за Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Валентин Николов проведе работна среща с ръководството на Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС) към КНСБ. Събитието се състоя в сградата на КСБ и на него присъстваха инж. Цветелина Иванова, председател на ФНСС, Цветелина Бикарска, зам.-председател на Федерацията, Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ, и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“. Двете организации обсъдиха възможността за подписване на меморандум за сътрудничество.

В началото на срещата изп. директор на КСБ коментира предложената от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн Зелена сделка, като подчерта, че тя ще е изключително важна за развитието на икономиката на Стария континент през следващите години.

„Темата е от голям интерес за нас. Следим много внимателно какво се случва в това направление. В сайта на КНСБ има специално създадена страница, в която всеки може да види какво до този момент е направено като документи и действия по пътната карта на сделката“, информира Огнян Атанасов. Той допълни, че синдикатите ще настояват за справедлив преход. Според него е нужно широко обсъждане на мерките, които трябва да бъдат взети в България.

Сред основните теми, обсъдени по време на работната среща, беше и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС) и ползите от нея за осигуряването на заетост. Валентин Николов информира гостите, че по време на среща с министър-председателя Бойко Борисов ръководството на КСБ е изразило своята позиция, че програмата трябва да продължи. „Създаде се една парадигма в обществото, че НПЕЕМЖС е лоша, което не е вярно“, каза изп. директор на Камарата. Той подчерта, че хората вече са усетили ползите от санираните сгради и сега интересът към програмата е много по-голям, отколкото при стартирането й. Николов посочи и че според анализи, поръчани от МРРБ, в момента само 7% от жилищата в страната отговарят на нормите за енергийна ефективност. „Това трябва да се промени и тук е мястото да потърсим как най-добре да се включим в предстоящата вълна за реновиране в Европа, която се предвижда в предложения план за възстановяване на европейската икономика от пандемията, предизвикана от К19“, заяви изп. директор на КСБ.

Коментиран беше и проблемът с липсата на работна ръка в сектор „Строителство“. „Много хора, работещи в чужбина, се прибраха у нас заради кризата с коронавируса, част от тях с опит в нашия бранш. Ние трябва сега да задържим този ресурс“, каза Валентин Николов.

На срещата бе обсъдена и възможността за бъдещо сътрудничество при преквалификацията на кадри, които ще бъдат освободени от преструктурирането на тежките и неекологични индустрии.
Сред другите коментирани теми беше нуждата от цифровизация на строително-инвестиционния процес и възможностите за дигитализация на общинските администрации.

„В наше лице имате партньор и вярвам, че тепърва ще намерим много общи теми, по които да работим и развием. Не едно или две са нещата, които можем да направим заедно“, каза в заключение Валентин Николов.

в. Строител

Коментари са забранени.