Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: 70% от българите получават под средната работна заплата

70% от българите получават месечо под средната работна заплата. Това обяви в „Денят започва“ по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Това, което НСИ отчита за средна работна заплата, е една средна велична.

Тя е 1000 лева за тази година, но ако се погледне структурата на доходите ще стане ясно, че 70% от българските работници и служители получават заплата, която е под средната за страната, в диапазоните 7-800 лева. В регионите на страната, без София, нивата са с по 100-200 лева надолу. В масовия случай хората получават между 650-750 лева, при това за добре квалифицирани дейности, посочи лидерът на най-големият български синдикат и допълни, че едва 30% от работещите българи получава заплата над 1000 лв. „Това е причината и да продължава емиграцията“, подчерта президентът на Конфедерацията и допълни, че в този контекст от КНСБ ще настояват за по-висока стартова заплата на хората с висше образование.

Според него минималната работна заплата трябва да се съотнася около 50% от това, което реално получаваме в джоба си като средна величина. В тази връзка той посочи, че съгласието като че ли е на лице, че тя не може да бъде по-малка от досегашната. „Но по-важно е да имаме някакви срокове, в които да се договаряме и да стигнем и до следващите стъпки. Да не я отричаме, да се съгласим, че минимална заплата ще има в България, както е имало толкова време, съотношението към средната да го приемем в някакъв диапазон и след това вече да минем по сектори, по икономически дейности и да се разберем как договаряме минималните нива по категориите персонал“, подчерта Димитров.

Коментари са забранени.