МКП: Младите работници са лидерите на днешния ден

Няма по-добър отговор на изолацията и икономическото отчаяние от общностните и колективни действия на синдикалното движение. Призоваваме младите работници да се присъединят към близо 200-те милиона членове на Международната конфедерация на профсъюзите: присъединете се или организирайте синдикат там, където работите!

Този призив отправи Международната конфедерация на профсъюзите на днешния Международен ден на младежта.

Живеем в критично време за бъдещите поколения млади работници. Ускоряването на темпото на националните и световните събития и способността ни да ги наблюдаваме в реално време доведе до фрагментация на нашите общества. Ние не можем да седим като пасивна публика. Работим за изграждането на нов, по-справедлив свят, изграден около Нов социален договор, както беше договорено на 5-ия Световен конгрес на МКП, изтъкват още от конфедерацията.

От МКП акцентират върху огромните социални, икономически и климатични катаклизми – неформални работници без социална защита; работници мигранти без свобода на сдружаване; работещи жени, които искат да се сложи край на насилието и тормоза; индустриални работници, които защитават основното си право на професионална безопасност и здраве и се борят за справедлив преход.

За да се справят с най-неотложните проблеми на света, младите работници трябва да бъдат приемани като връстници и лидери на днешния, а не на утрешния ден. Там, където младежките структури работят ефективно, а младите работниците са интегрирани в процесите на вземане на решения, сме свидетели на обновяване на националните синдикални движения, посочват още от МКП.

Конфедерацията призова правителствата и работодателите да приемат препоръката на МОТ за качествено чиракуване, направена на тазгодишната Международна конференция на труда, и да се ангажират със справедлив преход в интерес на запазването на обитаем свят.

Коментари са забранени.