Отбелязваме Световния ден за достоен труд

Днес отбелязваме Световния ден за достоен труд. Денят се чества за 13-ти пореден път по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите и с подкрепата на синдикати от цял свят. През 1999 г. Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Отстояването им е двигател на развитието на всяко общество.

В ситуацията, в която светът е поставен заради глобалната пандемия, от МКП призовават за нов социален договор за възстановяване и устойчивост.

Повече от 850 000 смъртни случая вследствие на пандемията COVID-19, над 25 милиона заразени, 400 милиона загубени работни места, стотици милиони, работещи в неформалната икономика останали без средства за препитание. Това е стряскащата статистика до момента. Необходим е нов социален договор, за да се гарантира възстановяване на глобалната икономика и да се изгради устойчивостта, необходима за посрещане на предизвикателствата, причинени от пандемията, изменението на климата и неравенството, посочват от МКП.

Ефектите от пандемията върху здравето, заетостта, доходите и равенството между половете са още по-катастрофални, тъй като светът вече беше сринат от дълбоко опорочения модел на глобализация, причиняващ неравенство и несигурност за работещите хора. Новият социален договор е от първостепенно значение за определянето на пътя за възстановяване от ефектите от COVID-19, както и за изграждането на икономика на споделен просперитет и устойчивост.

Призивът на глобално ниво тази година е достойният труд да бъде в центъра на действията на правителствата за възстановяване на икономическия растеж и изграждане на нова глобална икономика, която поставя хората на първо място.

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ заявява, че трябва да браним и отстояваме заедно правото на достоен труд! Всеки ден и на всяко работно място!

На този ден ФНСС, като основен член на КНСБ изразява своята решителност за борба против всички форми на дискриминация на работното място, за реализиране на пълна заетост, създаване на безопасни и здравословни условия на труд, в които човек може да прилага напълно своя потенциал и да живее и работи достойно.
Искаме нашите деца да постигнат по-висок жизнен стандарт от нашия!

Коментари са забранени.