Пламен Димитров пред Nova: На пазара на труда е силно тревожно

„Смятам, че Димитър Главчев е подходящ и ще намери начин да сглоби служебно правителство, което да преведе България през поредната политическа криза. Членове на синдикатите не са търсени за това правителство и не мисля, че е необходимо”. Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод определения от президента за служебен премиер Димитър Главчев.

От думите на Димитров стана ясно, че във въгледобивния сектор назрява отчаяние. Той уточни: „Депутатите, за съжаление, през последните седмици се възползваха политически от дефицита във Фонда за сигурност на енергийната система“ и открои като проблемна тема и частичната либерализация на пазара на електроенергия от 1 юли.

„Домакинствата не би трябвало да усетят ръст на цената, съгласно законодателната рамка, единствено ръстът, който ще дойде от премахването на нощната енергия. Някои експерти казват, че увеличението ще е около 20%, други – 5-6%. Увеличение ще има – предстои да видим с колко. Зависи и от други фактори – ЕРП-тата например, които трябва да купуват този ток за населението от борсата как ще бъдат компенсирани, от кого”, посочи президентът на КНСБ.

Все още незаети на пазара на труда остават около 200 000 работни места, стана ясно от думите му, което тласка заплатите напред и ще продължава да ги тласка. „Аз смятам с двуцифрен процент, дай Боже още по-бързо, така че да се покрие инфлацията, която се успокоява“, обясни той. Димитров допълни, че вече намалява покупателната способност на хората.

От думите му стана ясно още, че на пазара на труда е „силно тревожно”. Той обясни защо е ниска оценката, която КНСБ даде за работата на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. „Например на пазара на труда в последните 12 месеца – и в частност във въгледобива – не беше направено нищо. Нивакви програми, никакви мерки, никави стъпки“, заяви той.

Според него няма пречка служебният кабинет да взима решения за разрешаване на кризата във въгледобива, а също така трябва водещите партии да участват в този процес, тъй като е нужна програма за хората, които вече се освобождават.

„В икономиката върви негативен процес, започнаха съкращения и в предприятия от машиностроителния сектор и то масови – по 100-150 души, което някак не впечатлява никого. Това хората го виждат всеки ден. Когато политическия ракурс или измерение е неясен, нестабилен, той допринася допълнително“, каза още Пламен Димитров и подчерта: „Хората спират да харчат парите си. Те не са чак толкова много, но намалява потреблението в някои сектори, защото се вижда притеснение и хоратата се чудят как ще изкарат следващите месеци, дали ще имат работа, всичко това допринася за негативния тласък в икономиката.

Цялото интервю може да видите тук.

Коментари са забранени.