Пламен Димитров пред Nova News: Заложили сме около 13% увеличение на доходите

В последните месеци, с доста натиск, успяхме да компенсираме инфлацията. Цените обаче останаха високи, месото и сиренето не са поевтинели. Нашата битка остава за реален ръст на доходите. Заложили сме около 13% увеличение, част него вече се случи чрез КТД в големите предприятия. Цените продължават да се покачват, но с по-бавни темпове. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на предаването “Твоят ден” по NOVA NEWS.

От думите му стана ясно, че в идустрията и кономиката има начало на негативни процеси, както и забавяне в някои сектори и намаляване на поръчки.

“Това, предвид рецесията в Западна Европа, може да донесе много сериозни проблеми на пазара на труда до края на годината. Не виждам заплахи в изпълнението на приходната и разходната част на бюджета, макар че има първи сигнали за збавяне на данъчните проходи, което може да бъде преодоляно с активни мерки на администрацията. Териториалните планове за справедлив преход бяха предадени в Брюксел без съгласуване с нас. Ще трябва да ги изпълняваме, което значи, че ще се пренаписват в движение. Първите 170 души вече са съкратени от ТЕЦ “КонтурГлобал”, каза той.

Пламен Димитров съобщи още, че на 10 май ще посети Стара Загора, заедно със социалния министър и президента на КТ “Подкрепа”.

„Ще видим дали местните работодатели ще могат да намерят работа на хората. Направили сме им профили, картографирали сме уменията, знанията им. Това ще бъде знак и за другите, заети в сектора – дали обещанията ще останат химера или ще се изпълнят”, коментира още президентът на конфедерацията.

Днес, 7 май, предстои среща между Димитров и служебния премиер Димитър Главчев, на която ще бъде обсъдено дали кабинетът ще гарантира средставата, гласувани преди Великден.

От думите на Димитров стана ясно, че през последните 30 месеца в страната, с доста натиск и в частния сектор, инфлацията е била компенсирана успешно. „Средата, комулативната инфлация е около 32% по данни на НСИ – толкова долу-горе е пораснала и средната работна заплата за периода. Личната инфлация на хората вероятно е по-висока от тази, нашата битка винаги е била да имаме реален ръст на доходите“, уточни още събеседникът.

Димитров уточни, че колкото по-скоро влезем в Еврозоната, толкова по-добре. „За разлика от други държави – като Харватия например – България от 25 години е във валутен борд. Той дисциплинира политиците по отношение на харчовете на държавата, но и потиска заплатите. Няма как синдикатите да не искаме да излезем от валутния борд, а разумното излизане от него е именно влизането в Еврозоната. Дано, ако не в началото на 2025 г., то поне в средата на следващата година да успеем да постигнем изискванията за влизане в Еврозоната”, допълни събеседникът.

По думите му все още заминаващите в чужбина младежи са повече от завърналите се. Затова и безработицата у нас бележи ръст.

„Данните от последните 10-15 години показват, че по-голямата част от временно напусналите – да учат или да работят – остават трайно там“, обясни президентът на КНСБ и добави, че според него сегашният служебен кабинет ще продължи да работи по-дълго, отколкото всички очакват. „За нас е изключително важно да имаме стабилност, макар и минимална, както и политически консенсус, който да дава възможност да работят институциите. Парламентът трябва да приема редица закони, да транспонира някои директиви – една от най- важните за нас е за адекватните минимални работни заплати, за насърчаване на колетивното договаряне, за прозрачността при заплащането между мъже и жени“, подчерта той и призова за повече отговорност и по-малко партийни сметки от страна на управляващите.

Цялото интервю може да гледате тук.

Коментари са забранени.