Пламен Димитров: 1000 евро е постижима средна заплата

1000 евро е постижима средна работна заплата в рамките на следващите няколко години. Като казвам няколко, имам предвид поне 5-6 като хоризонт. Това е нашата визия, че между 100-150 лева на година няма пречка да растат доходите. Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

От 2014 година КНСБ непрекъснато предупреждава, че ежегодно между 30 000 и 50 000 българи напускат страната в посока Западна Европа, което нанася допълнителен демографски удар върху пазара. Заетостта от преди кризата не е възстановена с около 300 000 души. В момента има по-малко заети в сравнение с 2008 година, макар че безработицата е доста ниска. В общи линии хората ги няма, обобщи ситуацията на пазара на труда президентът на най-големия български синдикат.

Според него проблемът не бива да бъде решават по начина, по който казва бизнесът. Той е на мнение, че е логично да се опитаме да си върнем хората, които са излезли навън, в които сме инвестирали. По негови наблюдения в много от секторите вече се търсят причини хората да намерят допълнително мотивация да се върнат в България. По думите му не само в ИТ сектора заплатите са високи. Високи заплати се предлагат и в инженерни специалности от порядъка на 3, 4, 5 000 лева нагоре. Подобно е положението и в химията, във фармацията, в компютърните технологии.

Пламен Димитров припомни, че КНСБ е започнала кампанията „Искам 100 лева повече“ и изтъкна, че практиката вече е показала успеха на тази инициатива. Той обясни, че исканията им ще са именно в посока на вдигане на заплатите. „Предложен е механизмът 1:2:3. Ако санитар получава минимална заплата, медицинската сестра трябва да получава две минимални заплати, а първата заплата на лекаря трябва да е три минимални заплати“, посочи лидерът на синдиката.

Коментари са забранени.