Позиция на Федерация на независимите строителни синдикати

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ изразява своето искрено и силно възмущение относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. първият ден от временната нетрудоспособност да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г., а да остава за сметка на работещите. Подобно предложение е поредното доказателство, че обществото ни е неспособно да се справи с този феномен, а държавата не е в състояние да приложи фокусиран и адекватен механизъм за контрол на тази практика.

В 25 от всички 28 членки на Европейския съюз бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители. Не само това – в 11 страни работодателите плащат над 30 дни болнични! Да, реформа наистина се налага, но в обратната посока – на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса.

Ако управляващи и работодатели са на мнение, че с тази мярка ще накажат всички боледуващи български граждани, като им отнемат обезщетението през първия ден, то те безапелационно обявяват всички работещи за измамници. Така представеното намерение на държавните институции показва, че на практика те не действат ефективно, а тяхната роля е само и единствено формална и нямат капацитета да  преборят институционално проблема с  фалшивите болнични.

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ категорично отхвърля идеята българският работник да бъде оставян без нужните финансови ресурси точно в периода, когато има най-голяма и жизненоважна нужда от тях! Още повече, всеизвестен факт е, че именно поради медицински причини в първите дни от дадено боледуване на повърхността излизат непредвидени разходи. Разходи, които българският  служител и работник трябва сам да осъществи, имайки предвид факта, че в България, държавата с най-ниско заплащане от ЕС,  лекарствата не се покриват от държавния бюджет, включително и тези за децата!

Заявяваме категорично нашата готовност да защитим правото си на обезщетение за целия период на боледуване и започваме подготовка по организирането на масов, национален протест на работещите български граждани.

Коментари са забранени.