Посещение на български синдикалисти в Берлин

В периода от 10 до 12 октомври 2018 година се осъществи посещение на група български синдикалисти в Берлин под егидата на Фондация „Фридрих Еберт“.

Делегацията бе в състав:

  1. Лилия Петкова – председател, Независима синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите, КНСБ
  2. Цветелина Иванова – председател, Федерация на независимите синдикати в строителството, КНСБ
  3. Кръстьо Боянов – председател, Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации, КНСБ
  4. Нели Христова-Боянова – председател, Федерация „Услуги и контролни органи“, КТ „Подкрепа“
  5. Здравчо Здравчев – председател, Национална федерация „Техническа индустрия, наука, информатика“, КТ „Подкрепа“
  6. Виолета Игова – съветник на президента, КТ „Подкрепа“
  7. Мариана Хил – превод

Придружаващи лица

  1. Д-р Хелене Кортлендер, директор за България, фондация „Фридрих Еберт“
  2. Матиас Кайл, референт, отдел за ЮИЕ, фондация „Фридрих Еберт“  Берлин

Първата обсъдена тема по време на посещението бе „Синдикалната работа на фондация „Фридрих Еберт“ в Европа“, представена от Д-р Марк Майнардус, координатор на синдикалната програма за Европа и Северна Америка.

Програмата през втория ден бе свързана с посещения в синдикат Ver.di и среща с д-р Норберт Ройтер и д-р Габриеле Щеркел, Отдел за колективно договаряне, като обсъдената тема бе  „Актуални предизвикателства и кампании, организиране и подпомагане на членовете в сектор услуги“.

Делегацията посети и  синдикат IG Bau, където се обсъди темата свързана с  Организирането, колективно договаряне и сива икономика в строителния сектор. На срещата присъства Фритц Хайл, ръководител на отдел за международна, европейска и мигрантска политика от Синдикат строителство-селско стопанство-екология (Trade Union for Building-Agriculture-Environment).

Групата посети  и централата на Германския съюз на синдикатите (DGB) за две последователни срещи с Александра Крамер, Ръководител на отдел за европейски трудови и социални политики и с Ян-Филип Папротни, Експерт по устойчиви политики по темата за Трансформация от гледна точка на синдикатите.

Добрите практики и новите тенденции в организирането на синдикатите бяха представени от Матиас Бьоме, експерт по организация и кампании в organizi.n.

 

 

Коментари са забранени.