Сътрудничество на ФНСС с консултативни центрове в Германия

На 15.05.2018 г. в централата на Федерация на независимите строителни синдикати се проведе среща с представители на три консултативни центъра за мобилни работници в Германия – в Бремен, в Хамбург и в провинция Долна Саксония.

1. Огняна Иванова и Aнишка Ласон работят в MoBA Beratung – консултативен център в Бремен и Бремерхафен за мобилни работници и жертви на трудова експлоатация. Те споделиха, че в хода на трудовата миграция в Европа, Бремен и Бремерхафен се оказват все по-желани дестинации за мобилни работници, жени и мъже, които идват в Германия временно да работят, като не се отказват от своeто постоянно местоживеене в страната, от която идват. Тези „мобилни работници“, които често са: командировани работници, сезонни работници или така наречените „привидни“ самостоятелно заети лица, са изключително застрашени, да станат жертви на трудова експлоатация в Германия. Заради голямото различие между условията на живот, социалните и работни условия в родните страни и Германия, често чуждестранните работници са готови да приемат такива работни условия, които стоят под минимума на немските стандарти.
В центъра се предлагат консултации свързани с проблеми на работното място, показват се индивидуални възможности за предприемане на мерки, осъществява се посредничество при контакти с организации, учреждения и други институции.
В центъра се говори полски, български, руски, сръбски, хърватски английски и немски. Консултации на други езици се предлагат чрез помощта на преводач.
https://www.moba-beratung.de/

2. Десислава Коева работи като консултант в „Arbeit Und Leben Hamburg” – консултативен център в Хамбург. Тя е юрист по образование и сподели интересни казуси със строителни работници изпаднали в нужда. В консултативния център се дават напълно безплатни и анонимни консултации, основаващи се на доброволност.
https://hamburg.arbeitundleben.de/

3. Елица Йанкова е консултант на мобилни работници в Консултативния център на гр. Люнебург. Елица сподели, че недостатъчните езикови познания, липсващите знания за определени правни ситуации, липсата на контакти, на добра квалификация или затрудненото положение, са факторите, които правят положението на командированите работници особено деликатно.
Консултативния център на гр. Люнебург е част от Консултативните центрове за мобилни работници в провинция Долна Саксония. Останалите центрове от тази група са в гр. Хановер, гр. Олденбург и гр. Брауншвайг.
www.mobile-beschaeftigte-niedersachsen.de/

В последната част на срещата вниманието беше поставено върху измененията в Директивата за командированите работници.

ScreenHunter_115 May. 22 16.21 ScreenHunter_114 May. 22 16.21
Като извод се подчерта, че за ФНСС е изключително важно сътрудничеството да продължи, както и да се осигури устойчивост на постигнатите контакти за справяне с предизвикателствата стоящи пред командированите работници.
Във всички консултативни центрове и през тази година ще продължат дейностите по консултиране, подготовка на информационни материали и решаване на трансгранични случаи, както и провеждането и организирането на информационни кампании за разпространение на брошури и флаери.

 

Коментари са забранени.