Тодор Капитанов пред БТВ: Няма сфера в трудовото законодателство, в която да няма злоупотреби

От КНСБ отчитат над 200 000 нарушения на правото на труд през 2023 г. Масово се нарушават трудовите права на българина. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов.

По думите му няма сфера в трудовото законодателство, в която да няма злоупотреби.

„Целият спектър от трудовото законодателство се нарушава и все още съществува въпросът кой е най-погазваният закон – дали е този за движение по пътищата, или Кодекса на труда. Смятам, че е кодекса и това трябва да се прекрати не само с инициативата на синдикатите, а с по-адекватна политика на държавата“, заяви той.

„От сигналите, които получаваме и от тези до Инспекцията по труда, е видно, че най-честите нарушения са в сферата на здравословните и безопасните условия на труд, както и за незаконното полагане на извънреден и незаплащането му по законов ред“, допълни Капитанов и допълни: „Най-фрапантното е, че на работните места много често няма консумативи, хигиена, добри мебели и техника. Не им се дават полагащите очила, когато работят с видеодесплей“.

Няма човек у нас, който да няма проблеми в работата си, добави той, след като отправи призив към гражданите да посетят страницата на КНСБ в Интернет, за да се включат в инициативатаЗнам правата си на работното място, апелира вицепрезидентът на КНСБ.

По повод 1 май във всеки град ще има различни инициативи – открити синдикални приемни, правни консултации, шествия, концертни и спортни празници, каза още той.

Цялото интервю може да гледате тук.

Коментари са забранени.