Честит 1 май!

Честит празник на труда, братя и сестри!

Честит празник на всички, които със своите знания и умения издържат себе си и семействата си, но и допринасят за развитието и благополучието на обществото!

Днес е празник. Празник на извоюваните трудови права, но и ден за равносметка колко много още предстои да бъде постигнато.

Днес – точно преди 138 години, в Чикаго се провежда първата стачка в САЩ с над 300 хил. работещи. Битката за правата на трудещите се обаче не е застинала там, през 1886 г. Тогава 8-часовият работен ден е бил химера. В нашето настояще също често е. Все още се борим и за справедливост при заплащането, за премахване на неравенствата при доходите, да заличим абсурдното определение в България, с което описваме хората, които се трудят, но не могат да излязат от капана на бедността – работещи бедни. 

Затова КНСБ не спира да настоява за ръст на доходите във всички сектори и сфери, който да изпреварва инфлацията. Не спираме да се борим минималната работна заплата да стигне заплатата за издръжка.

За да се случи всичко това, за да поемем по пътя на реалната конвергенция с останалите страни в ЕС, на първо място страната ни трябва да въведе в законодателството си изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Сдружаването в синдикални организации ни обединява около общата цел, която имаме всички – достоен живот, достойни доходи и условия на труд.

Битките ни продължават! Уверен съм – заедно и непреклонни!

Бъдете здрави!

Честит празник! Кураж и успех!

 

Пламен Димитров

Президент на КНСБ

Коментари са забранени.